Berhijab itu cantik

Assalammualaikum...

Hijab dieertikan dalam kamus Dewan , tudung penutup bahagian kepala, kadang-kadang
termasuk bahagian muka wanita.


Berhijab adalah tuntutan dalam agama Islam...merupakan salah satu perkara wajib bagi seseorang perempuan......tapi sebenarnya ayat yang lebih tepat adalah menutup aurat itu wajib.....

Wardina Safiyah merupakan figura wanita yang sangat berprinsip...sangat admire beliau :)
~ tanpa secalit mekap, wardina tetap cantik dan sangat natural beauty ~

Sekarang, semakin ramai selebriti a.k.a retis, yang berhijrah ke arah kebaikan nih...setiap mereka dibuka pintu hati melalui pelbagai cara...ade yang bermimpi melihat seksaan di akhirat, ade yang mendapat hidayah saat melakukan solat taubat, ade jugak yang mendapat petunjuk melalui gerak hati......


Diana Amir yang cumil :)

Yatt Hamzah sangat cantik :)

Bukan retis jer, orang biase terutama gadis biase-biase jugak ader perasaan cenggitu.....saye nih bukan sorang perempuan yang solehah,  baik tapi bukanlah jahat juge...tapi saye mau berubah ke arah kebaikan.....

Dulu pun, saye nih rambut percuma....eh..eh...freehair...tapi mase zaman sekolah memang bertudung atas sebab kena marah ngan uztazah garang itu...huhuhu.....memang 'on' & 'off' jer,,,kejap pakai kejap tak..cenggitu la......

Saye memang dikelilingi oleh mereka-mereka yang berhijab..yakni, mak saye..sedare-mara, kengkawan...kadang-kadang terdetik perasaan malu bila bersama dorang,,,

Ayat; 
 "tak bertudung tak semestinya jahat"..
"tak bertudung tapi tak lupa bersolat aper"....

Memang selalu dalam hati saye dulu...

tapi sebab selalu bukak pesbuk dan selalu baca post-post yang telah diposkan oleh mereka yang telah mengeposkan ayat ini ; 
" bertudung tak semestinya baik,
 tapi perempuan yang baik mestilah bertudung"....

Setiap kali terbace post-post yang berkaitan aurat & hijab, membuatkan saye rase bersalah sangat....

Sekarang, saye cube untuk berubah..
Alhamdulilah...dah hampir setahun perubahan nih...
Walau mungkin, masih banyak perlu saye perbaiki, saye akan cube sehabis baik....
tak dinafikan, terkadang terasa mau freehair kembali biler tengok baju-baju cantik yang tak sesuai dipakai untuk yang bertudung...
haish...tapi mane boleh cenggitu kan.....saye perlu ikhlas dengan ape yang saye lakukan...tak mahu menjadi hipokrit..biarlah kalau ade yang kate mungkin saye buat ini sume sebab saye nak tunang & kahwin..yang pasti, sume nih sebab kehendak diri sendiri....


p/s : Saye memang tak cantik di mate manusia....walaupun kadang-kadang mau juge....tapi saye lebih mau cantik pada Allah SWT....(walau masih jauh ke arah itu)

♪♫ KESUDIAN KAMU MEMBACE ENTRI BESE-BESE JE NIH AMAT SHAYE HARGAI DAN HARAP KAMU SUDI MEMBACA LAGI YER ♪♫ (^_^)

5 yang suke sengih tapi tak banyak songeh:

cik najihah berkata...

alhamdulillah :)

Aziela berkata...

Alhamdulillah. Yang penting hijrah kita itu ikhlas. Keep it up yer...

fieda berkata...

mmg cantik sgt kalau pompuan bertudung..nmpk sgt sopan..

nazirah berkata...

alhamdulillah
betul tu . sye stuju
mudah2an .. istiqamah..
bersama..

Cik tikah berkata...

pakai tudung memang cantik. ALLAH pun suka :)

Copyright@Hakcipta Terpelihara...sume entri adalah milik Mira Adzlia