Filem Songlap

Assalammualaikum....


Arinih kan Jumaat...make, mase rehat kami haruslah dihabiskan dengan perkara yang bermanfaat dan berfaedah..iaitu....beriadah....ke mane?


Ke panggung wayang la....hehehe (^_^)


Hamboih...
Eh..berfaedah la kan..melabur untuk membantu industri perfileman tanah air...penat-penat dorang bikin filem...(pergh!!dah macam David Teoh dah haku nih)



PERINGATAN : Filem nih hanya untuk mereka yang berumur 18 TAHUN ke atas je ek..


"Songlap" dalam filem nih bermaksud songlap bayi dan wanita atau dalam erti kate lainnya.....permerdagangan orang....
Jumlah rombongan : 5 orang
Jumlah pelaburan : 50 hengget (10 hengget sorang)
Seat : sejuk tahap freezer
Makanan Tambahan : Popcorn ranggup dan air karbonat berperisa oren dan cola


Am (Shaheizy Sam) dan Ad (Shafie Naswip) merupakan adik-beradik yang bekerja untuk sindiket permerdagangan bayi yang diketuai oleh Mama...(hamboih...panggilan dah suci murni dah...tapi jual bayi)...Mama dan geng-geng beliau mengambil kesempatan terhadap gadis yang terjebak dengan gejala sosial  , mengandung anak luar nikah dengan menjaga mereka sehingga mereka lahirkan anak..Pastuh, dijualnye anak tu kepada orang kaya dengan harge tinggi.....Hawa (lakonan Sara Ali), merupakan adik Razak (kawan baik si  Ad) yang mengandung anak luar nikah jugak terperangkap dengan tipu helah sindiket tersebut...Mujur ader Ad yang selamatkan Hawa dan anak beliau...


Nih pulak pro dan kontra filem nih:


~ POSITIF ~


(1) Pelakon-pelakon memang handal-handal, glamer-glamer, hebat-hebat belake....
-Shaheizy Sam, Shafie Naswip, Sara Ali, Hasnul Rahmat, Omar Abdullah, Rozie Rashid, Fauzi Nawawi dan lain-lain lagi...


(2) Lakonan dorang sume memang terbaek!!!


(3) Isu yang ditonjolkan dalam filem nih sememangnya realiti kehidupan.....walaupun ader part yang nampak sangat menjijikkan dan keji rasanya, tapi, tak dinafikan tu lah kenyataan...


(4) Pengajaran dalam filem nih sangat berguna untuk dijadikan sebagai teladan....




~ NEGATIF ~


(1) Agak slow di hujung-hujung citer


(2) Kene banyak berpikir sikit sebab banyak persoalan yang dipersoalkan tapi jawapannya..."lu pikir lah sendiri".....


(3) Jalan citer agak tergantung...mungkinkah ader sekuel? atau suruh kita sendirinya sambungkan...hehe (^_^)




**Setiap orang pendapat berbeza kan...nih la pendapat saya...  (^_^)




p/s penaja : lame dah tak berkaraoke...ader sesape mau seponser tak???hahaha (^_^)

♪♫ KESUDIAN KAMU MEMBACE ENTRI BESE-BESE JE NIH AMAT SHAYE HARGAI DAN HARAP KAMU SUDI MEMBACA LAGI YER ♪♫ (^_^)

8 yang suke sengih tapi tak banyak songeh:

Aimee Mahmood berkata...

thanks untuk informasini , lain hari boleh tengok (:

zareliqa afiqa berkata...

ohoho..tak tengok lagi cite ni.Ombak rindu pun tak tgk.waaaaa! T.T

Selendang Merah berkata...

info yg bagus..nanti sm ingt nak pi tengok gak..

fathiyyahISMAIL berkata...

ahahh xtengok lg. umur 16 pun xboleh tengok ea? hehe

hamzah ian berkata...

alangkah best kalau dpt tgk.. exam ler.. sobss

Tihara berkata...

wahh review yang mantopp gitu..moie ni pn mcm best gak :)

Balqis Azhar berkata...

hai awak,
contest andai aku blogger terkenal dah keluar keputusan.
Pergi blog balqis yea :)

misz_eyza berkata...

aiseh macam best jer citer nie... ^_^

Copyright@Hakcipta Terpelihara...sume entri adalah milik Mira Adzlia