Lupa...Terlupa...Pelupa

Assalammualaikum....


Shaye nak terus terang dengan sume orang...dah lame shaye simpan rahsia nih...tapi rasenye arinih, nak citer kan realiti tentang diri shaye...


Sebenarnye.....errr...sebenarnye (nada yang tergagap-gagap kununnya)
Shaye ader penyakit...penyakit nih tak la bahaya sangat...tapi boleh menyusahkan diri sendiri dan orang laen..


Ok..Stop!!(Jap ek, sebab ayat kat atas tuh serius giler kowt)....
Tak mau la serius sangat kan..sebab sebenarnye penyakit yang dimaksudkan adalah....jeng..jeng..jeng 
PELUPA....(dulu orang tua jer ader penyakit nih..tapi skang yang muda remaja lagi kronik penyakit dier)


perlukah wat cenggini untuk jadi 'reminder'??


Adoyai...tau tak penyakit nih memang boleh menyusahkan??
Memang menyusahkan tau..menyusahkan hidup...kalau setakat menyusahkan diri sendiri tak mengape ler...ini boleh menyebabkan kesusahan orang lain gak....
Ha...dasyat kan implikasi penyakit nih...
Apekah dosaku sehingga penyakit ini membelenggu hidupku?? (adeh..sastera bebeno ayatnye nih...huhu...udah kamu tuh manusia biase..udah tentu ler tak terlepas dari wat kesalahan...cer ingat..cer ingat....rasenye-rasenye, apekah yang menyebabkan kamu nih pelupa??)


Fikiran shaye pun menerawang mengenang kembali zaman dahulu kala....
Tetibe teringat.....zaman sekolah....Mungkin di sini ader jawapan untuk persoalan itu..hehe 
Dulu shaye adalah pelajar yang agak kemalasan nak siapkan keje sekolah, bawak buku teks, beli alatan untuk pendidikan seni....aish..sume malas la kan...
Pastuh, biler pegi sekolah, cikgu mesti ar tanye;
"Mane kerja rumah awak?"
"Mane buku teks awak?"
"Mane water color yang cikgu suruh beli semalam?"


Mase kat umah tak pikir kan...bersenang lenang, bermalas-malasan....
Kat sekolah, tertunduk dengan cikgu yang sudah terbeliak bijik mate menunjukkan kegarangan beliau....
Shaye bukanlah takut...cume lebih kepada hormat cikgu jer...(ceh..ayat mau cover line lagi..padahal memang cuak giler la kan mase tuh)...
Jadi, dalam ketakutan cenggitu, mustahil la untuk shaye cakap yang benar...Nak tau ape shaye jawab....
"SHAYE TERLUPA CIKGU"...........http://matcuoi.com


Ayat paling femes yang selalu keluar dari bibir shaye yang tak bape nak mungil nih....
Bukan sekali...bukan dua kali...tapi dah berkali-kali....
44 kali kowt.....mungkin juge...atau mungkin lebih...
Kan orang kate, kalau 44 kali sebut bende yang same, ha jadi nyata la..
Adeh...terkena sumpahan sendiri kah shaye nih???huhu
Sekarang nih, bukannya buat-buat lupa dah..tapi memang serius terlupa....


Tapi rasenye, ader lagi beberape faktor;


 ~ Minum air semut
Semut tuh yang sibuk nak masuk dalam air minum shaye...tak kuase la kan nk kutip semut masukkan dalam air tuh.....nak buang macam membazir pulak..telan jela..


~ Makan itu kepala ikan
Pergh...mane boleh tolak kalau menu kari kepala ikan depan mate beb!!!orang kate, rezeki jangan ditolak, musuh takpe kita boleh tolak....


~ Rungsing..
Selalu rungsing pikir kan bila mau jadi kaya-raya, femes-amos dan juge comel-lote....


~ Makan banyak sampai tak hengat dunia
Adoyai....kan dah kate...rezeki jangan ditolak...makanan yang paling sedap di alam semesta, adalah makanan yang free tau...lagi-lagi kalau makan kat hotel..aish..bukan senang....ape lagi, time tu la nak tibai malay food, chinese food, indian food, sea food, big foot (opsss...yang nih bukan makanan yer..silap plak...hehe :p)


~ Ketawa banyak sangathttp://matcuoi.com
Dah orang buat lawak...takkan nak menangis pulak kan...kang, elok-elok orang tuh hepy-hepy, gumbira, seronok langsung dier naek hangin dan terus bagi penampor sebijik kat pipi shaye yang tak bape nak gebu nih....


~ Melayu
Kan Tun Mahathir kate "Melayu mudah lupa"....shaye kan orang Melayu...memang mudah lupa la kan.....






Sekarang, shaye nak berusaha untuk mengelakkan penyakit ini dari semakin kritikal..ha....meh shaye tunjuk petua elak jadi pelupa yang shaye search kat incik google yang budiman nih.....kiter bace sesame ek....


1. Kismis hitam 21 biji setiap pagi. Kunyah sebutir-sebutir.
2. Madu sesudu dalam air panas segelas. Minum bila suam, setiap pagi.
3. Tidur awal bangun awal
4. Kurangkan makan dan kurangkan makan benda masam
5. Banyak makan ikan, sayur, tempeh, ubi, kekacang dan kurangkan makan daging
6. Tarik nafas dalam2 ikut hidung dan tahan 4 saat dan lepaskan perlahan-lahan ikut mulut. Buat 10 kali setiap pagi.
7. Buat stretching bila bangun dari tidur
8. Masa buang air besar, tutup kepala dan jangan buka mulut 
9. Elakkan lihat kemaluan dan najis
10. Baca Quran dan cuba menghafal setiap hari
11. Bakar kemenyan nasrani, wangian ros, sandal atau gaharu setiap minggu ( orang moden kata aromatherapy )
12. Pakai minyak wangi setiap hari bila keluar rumah ( wanita ketika dalam rumah).
13. Mandi pagi, petang dan selepas buang air besar
15. Belajar bersabar dengan bersolat atau berdoa bila ada masalah.
16. Sayang ahli keluarga, ibubapa dan kanak-kanak.


http://matcuoi.com
http://matcuoi.com
ketuk kepale cenggini, agak-agak petua untuk elak pelupe gak ker?
**silap-silap terus hilang ingatan kowt...aish...




p/s penaja : biar lupa perkara lain tapi jangan sampai lupe diri..lupe family...lupe buah hati...lupe member sendiri.....peace yoo!! 

♪♫ KESUDIAN KAMU MEMBACE ENTRI BESE-BESE JE NIH AMAT SHAYE HARGAI DAN HARAP KAMU SUDI MEMBACA LAGI YER ♪♫ (^_^)

10 yang suke sengih tapi tak banyak songeh:

fiza berkata...

Muda² lagi dah pelupa, bahaya nih...hehehehe...

ANNUR berkata...

sy pon melayu. dan sy pon mudah lupa. hai laaa.... =.=''

madammondoq berkata...

setuju.. jangan sampai lupa diri sudah.. hehe..

btw.. salam kenal.. jom follow blog i.. :)

thanks..

Oh Oeya berkata...

Terima kasih berkongsi :)

Mira Adzlia berkata...

@fiza haha...tu la pslnyer :p

Mira Adzlia berkata...

@ANNUR melayu mmg mudah lupe..aish..hihi :p

Mira Adzlia berkata...

@madammondoq btol..btol..jgn lupe siape dri kite..hehe :p

Mira Adzlia berkata...

@Oh Oeya same2..sharing is caring :)

Cik Purple Pinkypuff berkata...

cp pon ada sifat pelupa nih.. semalam nanges2 carik sijil2 akademik, lupa letak kat mana.. rupa2nya bawah katil =..='

jom skodeng..
Game yang MENGHINA ISLAM | BUKTI JELAS!

join sekali GA sy.. :)

2nd GIVEAWAY by CIK PURPLE

Mira Adzlia berkata...

@Cik Purple Pinkypuffhehe...tu la pasal...pelupe nih mmg nyusahkan..aish....owh yer..shaye da bce entri psl game tuh..thnx utk info yg sgt bergune...GA tuh, insya-Allah nnti shaye rajinkan diri utk menjoinkn dri..hehe :)

Copyright@Hakcipta Terpelihara...sume entri adalah milik Mira Adzlia