Burung Marah

Burung marah??Marah sape?Macam mane tau burung tuh marah?


Ha...nih sume gara-gara puzzle video game yang paling femes di abad dan alam semesta ini iaitu 'Angry Bird' dan bile translate bahasa Melayu jadi la Burung Marah....hehehe :p


Game nih dibangunkan oleh syarikat Rovio Mobile dari Finland..Permainan yang mendapat ilham daripada lakaran burung-burung yang tidak berkepak ini mula-mula dikeluarkan untuk iOS Apple's pada Disember 2009...Game yang dihasilkan nih mendapat inspirasi daripada binatang iaitu burung tanpa kepak....Game nih berjaya membuat ramai orang ketagih untuk memainkannya kerana game nih memang santai, menarik dan kelakar.



Nih ader beberapa fakta mengenai Angry Birds yang shaye amik dari Uptomu.net



  1- permainan angry birds telah menyumbang sebanyak AS $42juta kepada syarikat pengeluarnya Rovio..

  2- Angy birds telah dimuatturun sebanya 300 juta kali dan terdapat 3 siri Angry Birds, Birds Angry Angry   Birds Seasons and the Rio.

  3- pemain angry birds menyumbang 200juta minit setiap hari

  4- pemain selalu menggunakan android dan Apple untuk bermain angry birds

  5- ramai yang bermain angry birds di dalam iPhone (32%), iPod touch (33%), iPad (15%), Android (41%) and PC (25%).

  6- angry birds juga dilaporkan membuat seseorang berasa sangat santai (23%) dan membuat suasana yang lebih baik (58). membuat pemain menjadi ketagih (54%).

  7- angry birds membuat kanak-kanak berasa terhibur dan berhenti menangis



Sekarang memang tengah musim kegilaan Angry Bird....Bukan cuaca jer bermusim tau...Pegi la mane-mane pun sekarang sume tengah promosi barangan Angry Bird...ish..ish..dasyat tak dasyat penangan burung marah nih....Bukan sahaja kanak-kanak, orang dewasa pun dah terbabit sama....huhu....Memang hebat la penangan burung marah nih...Wajah-wajah burung yang kiut-miut, dihasilkan dalam bentuk barangan dagangan memang mendapat sambutan yang hangat.....hangat macam jual cendawan goreng....huhuhu..
 Pencil box, pouch bag, t-shirt, key chain, lanyard, selipar, beg uncang, coin bag, bantal, buku mewarna, sticker, kipas, pen, pensel, pad tetikus, flush toys, hanphone case, thumbler, earhook, headrest, ipad bag case, dan macam-macam lagi....Aish...cer tengok betapa banyaknya barangan yang bertemakan burung marah nih..banyak giler kowt.....


Shaye juga rupenye telah tergoda dengan kecomelan burung marah nih....Aish......mule-mule, memang tak tau pun ape ke bendenye Angry Bird nih....nih sume pengaruh adik sedara yang tidak sebaya...hihi....sebab dier baru darjah lima....dier la yang bertanggungjawab di atas sume nih...hehe...


Dan....


Hasilnyer, shaye telah menggila ngan Angry Bird a.k.a burung marah nih....aish..memang rambang mate kowt nak memilih barang koleksi..hahaha...
Akhirnye....'terbeli' (eceh...'ter' la sangat kan)...3 item yang comel...iaitu lanyard....phone pouch.... dan patung angry bird yang sangat garang...hehe :)

suke..suke...suke :)


p/s penaja : biar suke ngan burung marah, tapi jangan selalu marah-marah.....peace y00 !!



♪♫ KESUDIAN KAMU MEMBACE ENTRI BESE-BESE JE NIH AMAT SHAYE HARGAI DAN HARAP KAMU SUDI MEMBACA LAGI YER ♪♫ (^_^)

2 yang suke sengih tapi tak banyak songeh:

YAYA AZURA berkata...

anak akak yang 2 tahun tu pun suka main angry birds...

http://diariibuwafiq.blogspot.com/2011/10/wafiq-pun-nak-main-angry-birds-jugak.html

Mira Adzlia berkata...

@YAYA AZURA hehe...fenomena zmn kini..hehe :p

Copyright@Hakcipta Terpelihara...sume entri adalah milik Mira Adzlia