Si Penjual Barang RM 10

Assalammualaikum...

Saya secara rasminya mau pecahkan satu rahsia dalam hidup saya yang lalu....

Ha...nak tau tak? nak tau tak?

Cepat cakap nak....hihihi

Rahsianya adalah................

Saya pernah bekerja sebagai gadis penjual barang RM 10.00...Percaya ke tidak?

hohoho..orang pemalu, segan, ayu, lagi bertata susila nih pernah jual barang RM 10.00 kepada orang ramai?

Owh...apakah?

Nih serius weh...

Memang pernah...kejadian ni berlaku kira-kira 5 tahun yang lalu....adoyai..lama betul...terasa tua diri ini...

Nih gara-gara sangat 'desperate' memerlukan kerja.... *tujuan asal*

Bermulanya apabila saya terbaca satu iklan macam ni dalam Harian Metro




masa tu ada la jawatan 'Kerani Am'....tu yang saya mau cuba tu...

Pergi jer interview, encik yang interview itu merangkap manager kat situ merangkap bakal bos saya *masa tu la* beliau pun berkata :

"jawatan Kerani Am kat sini, dah takde...kita dah dapat orang untuk position tu..sekarang nih, kita nak tawarkan awak jawatan 'Management Trainee' *pelatih pengurusan*"....

saya pun jawab:
"Owh..saya tak layak untuk jawatan tu..."

beliau cakap lagi:
"EH takpe, kita akan bagi latihan dan tunjuk ajar kat sini"...

saya dengan muka konpius lagi was-was serta ragu-ragu dengan hati bergelodak mau bekerja..
"erm...okey la kalau macam tu".... *terima la tu*


Mulai saat itu....

Bermula kerjaya ku sebagai si penjual barang RM 10 *sebab kitorang adalah 'Clearance' Division*

Nih la buku catatan yang telah saya gunakan sepanjang bekerja..eceh...

Antara nota hebat...opsss...sila abaikan tulisan yang tak berapa cantik namun tidak hodoh itu....

'Consigment Invoice'  masa nih dok jual 'Flying Monkey'  *sejenis mainan..bukan jual monyet betul-betul* dengan buku...

Inilah apa yang saya belajar

Nih yang kami kena hafal dan praktikkan

Salah satu keratan akhbar yang dibagi pada kitorang kunun sebagai motivasi

Nih la tahap-tahap yang harus dicapai...Saya hanya berjaya sampai tahap 'Leader' jer..tu pun sekejap..sebab lepas tu saya dah nyah dari situ...hihi

Nih senarai tempat kami tinggalkan sampel kat opis-opis dan juga kelab-kelab snooker..eh..eh....

Nih la antara barang yang pernah saya jual.Walaupun takde adik, anak buah apatah lagi anak, saya saja-saja beli sebagai kenangan dan ada jugak yang beli sebab nak cukupkan target mingguan...hahaha....

Ada banyak lagi sebenarnya....LED lights, walkman, permainan, organizer....macam-macam lagi la....

Walaupun mula-mula sebenarnya rasa tertipu tertipah, tapi, saya amat-amat hargai segala yang saya pelajari sepanjang saya bekerja...

Banyak sangat pengalaman....

Yang Tak Best.....

(1) Kena marah..
(2) Kena maki..
(3) Kena halau
(4) Kena goda ngan pak cik tua
(5) Kena lalu kat lorong-lorong yang tak berapa selamat
(6) Kena pandang semacam je


Yang Best...

(1) Dapat tawaran kerja lain daripada macam-macam orang yang kunun kesian
(2) Dibelanja makan dan minum oleh orang-orang yang macam kaya
(3) Berani tegur orang walaupun tak kenal
(4) Banyak teroka kawasan yang sebelum ni tak pernah tau
(5) Terasa diri bagai bisneswomen walaupun tak berapa berjaya sangat
(6) berjaya meningkatkan tahap komunikasi sebab sebelum kerja tu saya adalah seorang yang sangat pendiam, pemalu dan berbulu...eh..eh..
(7) Dapat jual 2 set buku kat Vanida Imran weh.....
(8) Berani masuk kedai pinjaman berlesen katanya a.k.a Ahlong yang memang serius menakutkan jugak...hohoho.... *masuk sebab nak menjual ek..bukan buat pinjaman tau*

Okey..cerita pasal hasil pulak...

Mula-mula saya dapat gaji bulan....RM 750....masa tu la
Okey la kan..bagi saya, cukuplah masa tu...Lagipun confirm dapat bulan-bulan...

Lama-kelamaan, jualan saya merosot..Tak tau la ape kono eh jang...
Makin lama makin teruk..

Terus bos tukarkan kena makan komisen..satu barang RM 2.00 

Masa tu, memang rasa adoyai...adoyai....habislah

Pastu, cerita pasal barang yang dijual....kalau kitorang dapat jual 35 barang sehari, kira 'Bell'
Kalau 40 barang dikira 'Gong' *hebat la tu* 

Setiap minggu pun ada target...Opss..tak ingat pulak berapa...hihihihi....

Seronok tengok dorang yang terer-terer nih..Mampu tengok jela..hihihi..

Disebabkan saya rasa saya tak mampu nak teruskan semua nih...
Tak mampu dengan hasil yang saya dapat setiap bulan untuk jalankan tanggungjawab *eceh*
Jadi, saya hanya mampu bertahan selama 4 bulan jer...huhu

Pada mulanya, memang saya rasa tertipu tertipah...Tapi, bila saya fikir balik...
Saya ambil yang positif...Banyak yang saya belajar..Banyak pengalaman yang saya dapat yang mungkin orang lain tak dapat......Banyak yang saya dapat perbaiki diri saya....

Jadi, saya tak pernah menyesal pernah kerja jadi si penjual barang RM 10.00....dan tak pernah malu cerita kat orang lain....tengok, sekarang dah publish pun kat blog..hihihi

Andainya korang baca sampai habis cerita saya nih, terima kasih banyak-banyak tau....
Harap, pengalaman saya berguna jugak untuk korang....hihihi

Opss...sorry..takde pulak gambar masa jadi penjual tu sebab masa tu belum zaman-zaman instgram bagai..hihi..henpon pun yang hado jer

see u soon uollsss
Tata titi tutu
sekian
wasalam




♪♫ KESUDIAN KAMU MEMBACE ENTRI BESE-BESE JE NIH AMAT SHAYE HARGAI DAN HARAP KAMU SUDI MEMBACA LAGI YER ♪♫ (^_^)

25 yang suke sengih tapi tak banyak songeh:

hazwan hairy berkata...

hahah hery pun pernah juga terkena cmni..tp jual penapis air...xsmpai stghari terus blah...malu lah kena maki hamun halau mcm2 mcm anda..hery xsesuai keja cmni..hahaha

Fiza Rahman berkata...

Owh...dah tau rahsianya ☺☺

Pengalaman kerja yg tak dapat di lupakan lah ni yer ^_^

Mia Kassim berkata...

Yg penting pengalaman tu.....

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

dh pocah rahsianya tu hehehehe

shazrina berkata...

kite pon pernah jadi management trainee ni ..kene ketuk pintu ofis orang, hiiii rase cam tertipu lak ..aku keje 1 hari je ..hebat laaa Mira dapat kerje lame jadi management trainee tu :D ..

Papa Mifz berkata...

pengalaman mendewasakan kita...kan..?

Kesuma Angsana berkata...

mmg pengalaman paling berharga tu

Myra Jay berkata...

Pernah gak p interview dari iklan macam ni, lepas tau kena jual 'barang' terus cabut :)

Tp okla dari sudut positif, dapat ilmu kan :D

ayut berkata...

:) yg penting ad pengalaman..agk2 pasni klu nmpk penjual mcm tu tepi jalan mesti tak nak bt spti yg dh pnh kena kan..hihihi

aQu Mad berkata...

yang penting, ilmu dan pengalaman, hehe

boni kacak berkata...

demi Allah saya pun sama... dapat iklan daripada metro jugak.. seminggu saya kerja, terus saya cabut lepas tu..

Daddy Ziyyad berkata...

Pengalaman tu penting kan...betul, ianya mmg motivasi buat awak...saya sendiri tak sanggup nak jual barang macam tu..ekekekeke

Naib baik tak terpikat & kawin dgn pakcik tua tu! bahahaha

UniMeOw berkata...

bg uni la kan....terer la mira leh keja ni..

penah gak uni join program,kami kna jual jajan dgn harga yg mahal. motif dy utk tgkatkan komunikesyen skill km..huhu cyes uni xreti!

Warna Warni Kehidupan berkata...

NR pun pernah jadik mangsa iklan cenggini.. tapi NR tak cukup tabah haha sehari je dah cabot.. tak kuasa mak.. huhuhu

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI berkata...

tak kira la kerja aap pun , yg penting ada pengalaman :)...

noor liyana berkata...

banyak berjalan,banyak bekerja banyaklah pengalaman..pengalaman ni la mematangkan kita pada masa depan..thanks for share this story..nice and terbaekk :-)...

MulutPayau berkata...

Pengalaman tu yg pentingkan dik...ia amat berharga...

~aYu~ berkata...

okla tu mira. at least ada gak pengalaman keje. tu yg penting tu. akak penah bagi pamphlet kat org ramai kat shopping mall masa keje kat syabas dulu. kira first training la. so, dah tau camne perasaannya skrg kalau org bagi je pamhplet mmg amik jek.. mira lak mesti kesian dgn salesman kan...

Sue-Rya Qistina berkata...

Ok la tu. Ade gak dpt pengalaman camtu. Mesti awk semakin kuat di masa2 akn dtg sbb dh ade pengalaman. Akak pernah keje kat 1 kedai bunga tapi kerja sehari terus blah sbb x tahan kena maki, nk rehat pun susah. Huhu

TiranaAduka berkata...

salam....
satu pengalaman yang menarik...ok je......
yang penting bukan semua orang dapat tau tau tau tau...hehehehhe

http://aku-saya-alam.blogspot.com/2013/01/kongsi-bersama-ensurveycom-tiranaaduka.html

Siti Rohaida Yusof berkata...

xsanggup nak keje jumpe orang mcm tu..adoyaiii..

Mas Zull berkata...

assalamualaikum mira...betul tu kekadang mmg kita akan tertipu mcm tu...:)

lain pula kerja yg diberikn...;)

Cinta Misteri berkata...

CiM baca smpi habiss....

ok lah tu, byk pengalaman baik buruk. CiM tk smpi hati plak nk halau org jual brg. abis2 CiM geleng tangan je tnda tk mahu.

.::: Princess MOMOY :::. berkata...

seronok baca pengalaman u dear .
momoy pun time cuti2 dan tunggu spm kerja part time juga. kena maki lah apa lah , terima saja sbb x pandai nak gaduh
pengalaman tu sangat berharga kan. tak boleh dibeli dengan wang ringgit

aizu's life berkata...

wah.. x sangka mira pernah wat kj ni.. syabas! :)
tp mmg cian tgk bdk2 yg jual barang tu.. dhla org xnk bli, siap marah2 lak tu.. cam la diorg tu xde maruah.. xnak bli,ckp jela xnk.. haishh.. ter'emo lak.. haahha

Copyright@Hakcipta Terpelihara...sume entri adalah milik Mira Adzlia